Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (εκτός των αποφάσεων για τα επιτόκια)

Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2025

26 Σεπτεμβρίου 2025

Δραστηριότητες αγορών

Εισαγωγή κλιματικού παράγοντα στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για τις εξασφαλίσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την κλιματική μετάβαση

Στις 23 Ιουλίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να εισαγάγει έναν «κλιματικό παράγοντα» στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος για τις εξασφαλίσεις με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική κρίση. Αυτός ο κλιματικός παράγοντας, ο οποίος θα μπορούσε να μειώσει την αξία που αποδίδεται σε επιλέξιμα εμπορεύσιμα στοιχεία ενεργητικού που ενεχυράζονται ως εξασφαλίσεις ανάλογα με την ευαισθησία τους σε διαταραχές μετάβασης, θα συμπληρώσει την εργαλειοθήκη διαχείρισης κινδύνων που διαθέτει επί του παρόντος το Ευρωσύστημα λαμβάνοντας υπόψη αναλύσεις σεναρίων μελλοντικών εξελίξεων και, ως εκ τούτου, θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα της εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής από μέρους του Ευρωσυστήματος. Η βαθμονόμηση (calibration) του κλιματικού παράγοντα θα διατηρεί την επαρκή διαθεσιμότητα εξασφαλίσεων. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται σε σχετικό δελτίο Τύπου, το οποίο διατίθεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ μαζί με σχετικές απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις.

Μακροπροληπτική πολιτική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Επακόλουθες ενέργειες όσον αφορά τη σύσταση ΕΣΣΚ/2015/2 σχετικά με την αξιολόγηση των διασυνοριακών επιδράσεων των μέτρων μακροπροληπτικής πολιτικής και την εθελοντική εφαρμογή τους στη βάση της αμοιβαιότητας

Στις 31 Ιουλίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την απάντηση της ΕΚΤ στη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου ΕΣΣΚ/2015/2 σχετικά με την αξιολόγηση των διασυνοριακών επιδράσεων των μέτρων μακροπροληπτικής πολιτικής και την εθελοντική εφαρμογή τους στη βάση της αμοιβαιότητας. Κατά παρόμοιο τρόπο με την αξιολόγηση που διενεργήθηκε το 2023, στην απάντηση τονίζεται ότι η ΕΚΤ συμμορφώνεται πλήρως με το μέρος της σύστασης που την αφορά και επισημαίνεται ότι οι περισσότερες από τις ερωτήσεις σχετικά με τις επακόλουθες ενέργειες απευθύνονται σε αρχές που έχουν ήδη λάβει μακροπροληπτικά μέτρα και, ως εκ τούτου, δεν ισχύουν για την ΕΚΤ.

Υποδομές της αγοράς και πληρωμές

Επανεξέταση των όρων πρόσβασης των προχρηματοδοτούμενων επικουρικών συστημάτων στο TARGET

Στις 31 Ιουλίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε γνώση της αξιολόγησης που πραγματοποίησε η Επιτροπή Υποδομών Αγοράς και Πληρωμών σύμφωνα με την οποία δεν χρειαζόταν να προσαρμοστούν οι όροι πρόσβασης των προχρηματοδοτούμενων επικουρικών συστημάτων στο TARGET, όπως καθορίζονται στην πολιτική του Ευρωσυστήματος που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο, και ενέκρινε την πρόταση να παραμείνει η εν λόγω πολιτική αμετάβλητη σε αυτήν τη χρονική στιγμή. Σκοπός της πολιτικής προχρηματοδότησης, η οποία καθορίζει τους όρους σύμφωνα με τους οποίους τα επικουρικά συστήματα –δηλ. οι υποδομές της χρηματοπιστωτικής αγοράς που συμμετέχουν στο TARGET– μπορούν να χρησιμοποιούν προχρηματοδότηση σε χρήμα κεντρικής τράπεζας, είναι να περιορίζει τον κίνδυνο ρευστότητας και τον πιστωτικό κίνδυνο και να διευκολύνει τον διακανονισμό εκτός του ωραρίου διακανονισμού σε συνεχή χρόνο της κεντρικής τράπεζας, αποτρέποντας παράλληλα τον αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική αποτελεσματικότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς και στην ικανότητα του Ευρωσυστήματος να εκπληρώνει τα καταστατικά του καθήκοντα. Το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε επίσης στο Συμβούλιο Υποδομών Αγοράς να συνεχίσει να παρακολουθεί τη χρήση της προχρηματοδότησης στο TARGET σε ετήσια βάση.

Τροποποιήσεις της κατευθυντήριας γραμμής σχετικά με ένα νέας γενιάς Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο (TARGET)

Στις 31 Ιουλίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2025/28 που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2022/912 σχετικά με ένα νέας γενιάς Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο (TARGET). Οι τροποποιήσεις της κατευθυντήριας γραμμής αντανακλούν την εξέλιξη της πολιτικής του Ευρωσυστήματος σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με τις υπηρεσίες του TARGET, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση των μη τραπεζικών παρόχων υπηρεσιών πληρωμών στο TARGET και την πιστωτική διευκόλυνση των κεντρικών αντισυμβαλλομένων της ζώνης του ευρώ που δεν υπόκειται σε διακριτική ευχέρεια. Επίσης, αφορούν μεταξύ άλλων αναθεωρήσεις τεχνικής φύσης και αναθεωρήσεις όσον αφορά τη διατύπωση. Συμπληρωματικά προς αυτές τις τροποποιήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε επίσης την απόφαση (ΕΕ) 2025/1734 σχετικά με εχέγγυα της πρόσβασης κεντρικών αντισυμβαλλομένων σε πίστωση διάρκειας μίας ημέρας του Ευρωσυστήματος στο TARGET (ΕΚΤ/2025/29), η οποία καθορίζει τις προϋποθέσεις πρόσβασης των κεντρικών αντισυμβαλλομένων της ζώνης του ευρώ στις προαναφερθείσες πιστωτικές διευκολύνσεις που δεν υπάγονται σε διακριτική ευχέρεια.

Συνολική οργανωτική επανεξέταση της διακυβέρνησης των υπηρεσιών TARGET

Στις 26 Αυγούστου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε γνώση της επανεξέτασης του οργανωτικού μοντέλου διακυβέρνησης των υπηρεσιών TARGET, την οποία είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο του 2021 στο πλαίσιο της εξέτασης του σχεδίου δράσης που είχε εκπονήσει το Συμβούλιο Υποδομών Αγοράς για την αντιμετώπιση των ευρημάτων και των συστάσεων που αφορούσαν τα συμβάντα στις υπηρεσίες TARGET το 2020. Η επανεξέταση περιλαμβάνει σειρά μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν για την περαιτέρω βελτίωση της διακυβέρνησης των υπηρεσιών TARGET. Το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε στο Συμβούλιο Υποδομών Αγοράς, μαζί με τις κεντρικές τράπεζες παρόχους, να υποβάλει έκθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο εντός του 2027 σχετικά με την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων βελτίωσης.

Διορισμός παρατηρητών στην Ομάδα Συντονισμού των Κεντρικών Αποθετηρίων Αξιών μέσω T2S

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο διόρισε έξι παρατηρητές στην Ομάδα Συντονισμού των Κεντρικών Αποθετηρίων Αξιών μέσω T2S (CSD Steering Group – CSG) ως εκπροσώπους των χρηστών T2S. Οι παρατηρητές, οι οποίοι προτάθηκαν από το Συμβούλιο Υποδομών Αγοράς και διορίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο για διετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης βάσει αιτήσεων υποψηφιότητας που υπέβαλαν η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία (European Banking Federation – EBF), ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Ταχυδρομικών Ταμιευτήριων (European Savings and Retail Banking Group – ESBG), η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών (European Association of Co-operative Banks – EACB), η Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών στην Ευρώπη (Association for Financial Markets in Europe – AFME) και η Ευρωπαϊκή Ένωση Γραφείων Συμψηφισμών για Κεντρικούς Αντισυμβαλλομένους (European Association of CCP Clearing Houses – EACH), εκπροσωπούν την CBOE Clear Europe N.V., τη Citibank Europe PLC, τη Danske Bank, τη Deutsche Bank, τη Deutsche WertpapierService Bank και τη Eurex Clearing στην ομάδα συντονισμού CSG μέσω T2S. Ο κατάλογος των ιδιωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην ομάδα συντονισμού CSG μέσω T2S ως παρατηρητές είναι διαθέσιμος στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ.

Συμβουλές στον τομέα της νομοθεσίας

Γνώμη της ΕΚΤ σχετικά με την πολιτική κρίση και την εθνική άμυνα

Στις 4 Αυγούστου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε τη γνώμη CON/2025/18, κατόπιν αιτήματος του Γραφείου της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Εσθονίας.

Γνώμη της ΕΚΤ σχετικά με την ανεξαρτησία της Finanssivalvonta και τις μεταβατικές περιόδους που ισχύουν για τους υπαλλήλους της Suomen Pankki μετά τη λήξη της απασχόλησής τους

Στις 4 Αυγούστου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε τη γνώμη CON/2025/19, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας.

Γνώμη της ΕΚΤ σχετικά με την επιβολή φόρου σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Στις 5 Αυγούστου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε τη γνώμη CON/2025/20, κατόπιν αιτήματος του Πολωνικού Κοινοβουλίου.

Γνώμη της ΕΚΤ σχετικά με τη θέσπιση ορίων στις πληρωμές με χρήση μετρητών και με περιορισμούς στην αποδοχή των μετρητών όσον αφορά δικαστικά και διοικητικά τέλη

Στις 11 Αυγούστου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε τη γνώμη CON/2025/21, κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Οικονομικών της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

Γνώμη της ΕΚΤ σχετικά με εκτελεστικά μέτρα που αφορούν την πρόσβαση σε μετρητά

Στις 14 Αυγούστου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε τη γνώμη CON/2025/22, κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας.

Γνώμη της ΕΚΤ σχετικά με την εποπτική ανεξαρτησία της Lietuvos bankas και την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων των μελών του προσωπικού της και των οργάνων διοίκησής της

Στις 14 Αυγούστου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε τη γνώμη CON/2025/23, κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Οικονομικών της Δημοκρατίας της Λιθουανίας.

Γνώμη της ΕΚΤ σχετικά με τη φορητότητα των αριθμών IBAN για τραπεζικούς λογαριασμούς

Στις 19 Αυγούστου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε τη γνώμη CON/2025/24, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Επιτροπής για την Οικονομία, την Προστασία των Καταναλωτών και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Βελγικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Γνώμη της ΕΚΤ αναφορικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις μη χρηματοπιστωτικές στατιστικές εμπορικών ακινήτων

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε τη γνώμη CON/2025/25, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γνώμη της ΕΚΤ σχετικά με συνταγματικό νόμο για το δικαίωμα χρήσης μετρητών

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε τη γνώμη CON/2025/26, κατόπιν αιτήματος της Σλοβενικής Εθνοσυνέλευσης.

Γνώμη της ΕΚΤ σχετικά με την ανεξαρτησία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Българска народна банка (Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας)

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε τη γνώμη CON/2025/27, κατόπιν αιτήματος της Българска народна банка (Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας), για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών της Βουλγαρίας.

Γνώμη της ΕΚΤ σχετικά με τη σύσταση ειδικών πιστωτικών ιδρυμάτων με χαμηλότερο όριο αρχικού κεφαλαίου 1 εκατ. ευρώ

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε τη γνώμη CON/2025/28, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών της Λετονίας.

Γνώμη της ΕΚΤ σχετικά με την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Αρχής Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε τη γνώμη CON/2025/29, κατόπιν αιτήματος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Εταιρική διακυβέρνηση

Σύσταση της ΕΚΤ σχετικά με τους εξωτερικούς ελεγκτές της De Nederlandsche Bank

Στις 29 Ιουλίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε τη σύσταση ΕΚΤ/2025/27 προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους εξωτερικούς ελεγκτές της De Nederlandsche Bank.

Προσωρινός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο διόρισε τη Fátima Pires, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων της ΕΚΤ, ως προσωρινή πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων με άμεση ισχύ. Η κα Pires διαδέχεται την Isabel Vansteenkiste, η οποία διορίστηκε πρόσφατα Σύμβουλος της Προέδρου και Συντονίστρια των Συμβούλων της Εκτελεστικής Επιτροπής με ισχύ από τις 15 Σεπτεμβρίου 2025. Η θητεία της κας Pires θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, όταν οι πρόεδροι όλων των επιτροπών του Ευρωσυστήματος/ΕΣΚΤ θα (επανα)διοριστούν για την επόμενη τριετία (Ιανουάριος 2026-Δεκέμβριος 2028).

Διορισμός νέων μελών στην Επιτροπή Επίβλεψης του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου του ευρώ

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο διόρισε τον Felix Geiger (Deutsche Bundesbank) και τον Emiliano González (Banco de España) ως μέλη της Επιτροπή Επίβλεψης του €STR που ορίζονται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ). Η θητεία τους θα διαρκέσει από την 1η Οκτωβρίου 2025 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2027 και θα αντικαταστήσουν τα τρέχοντα μέλη της Banque de France και της Banca d’Italia. Οι διορισμοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες εναλλαγής των μελών των ΕθνΚΤ στην εν λόγω επιτροπή. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο διόρισε τον Ronald Straub, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Δραστηριοτήτων Αγορών, ως μέλος της ΕΚΤ στην εν λόγω επιτροπή από την 1η Οκτωβρίου 2025. Ο κ. Straub θα αντικαταστήσει το τρέχον μέλος Θωμά Βλασσόπουλο, Γενικό Διευθυντή Υποδομών της Αγοράς και Πληρωμών. Οι σχετικές πληροφορίες θα επικαιροποιηθούν σύντομα στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ.

Διεθνής και ευρωπαϊκή συνεργασία

Παράταση της διμερούς συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων ευρώ-γιουάν μεταξύ της ΕΚΤ και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας

Στις 31 Ιουλίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση της διμερούς συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων ευρώ-γιουάν μεταξύ της ΕΚΤ και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας για τρία ακόμα έτη, έως τις 8 Οκτωβρίου 2028. Σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ.

Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ

Αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2025 που διενέργησαν η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η ΕΚΤ

Στις 28 Ιουλίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο δεν διατύπωσε αντίρρηση σε πρόταση του Εποπτικού Συμβουλίου να εγκρίνει τα τελικά αποτελέσματα τόσο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ του 2025 υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) όσο και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε από την ΕΚΤ. Για αυτήν τη συνδυασμένη άσκηση, 51 τράπεζες συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα της άσκησης που διενεργήθηκε από την ΕΑΤ και 45 τράπεζες στο δείγμα της ΕΚΤ, οι οποίες υπόκεινται όλες στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ. Τα αποτελέσματα, μαζί με σχετικό δελτίο Τύπου, δημοσιεύθηκαν στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ την 1η Αυγούστου 2025.

Δημόσια διαβούλευση όσον αφορά σχέδιο κατευθυντήριας γραμμής της ΕΚΤ σχετικά με κοινή εποπτική προσέγγιση όσον αφορά την κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων

Στις 28 Αυγούστου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο δεν διατύπωσε αντίρρηση σε πρόταση του Εποπτικού Συμβουλίου για έναρξη δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά σχέδιο κατευθυντήριας γραμμής της ΕΚΤ σχετικά με την εποπτική προσέγγιση την οποία εφαρμόζουν οι εθνικές αρμόδιες αρχές όσον αφορά την κάλυψη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διακρατούνται από λιγότερο σημαντικές εποπτευόμενες οντότητες. Το σχέδιο κατευθυντήριας γραμμής μαζί με έγγραφο απαντήσεων σε συνήθεις ερωτήσεις διατίθεται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία, μαζί με σχετικό δελτίο Τύπου. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 27 Οκτωβρίου 2025.

Κανονισμός της ΕΚΤ που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/534 για την υποβολή εποπτικών αναφορών σχετικά με χρηματοοικονομική πληροφόρηση

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2025 το Διοικητικό Συμβούλιο δεν διατύπωσε αντίρρηση σε πρόταση του Εποπτικού Συμβουλίου να εκδώσει τον κανονισμό ΕΚΤ/2025/31 που τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/534 για την υποβολή εποπτικών αναφορών σχετικά με χρηματοοικονομική πληροφόρηση (ΕΚΤ/2015/13). Οι τροποποιήσεις προσδιορίζουν πρόσθετες πληροφορίες που τα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα θα υποχρεούνται να παρέχουν στην ΕΚΤ με σκοπό την ενίσχυση της συγκρισιμότητας των αποτελεσμάτων της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης. Η βελτίωση αυτή θα ενισχύσει την επίβλεψη που ασκεί η ΕΚΤ στη λειτουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και θα προωθήσει τη συνεπή εφαρμογή υψηλών εποπτικών προτύπων. Ο τροποποιητικός κανονισμός, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 30 Δεκεμβρίου 2025, θα δημοσιευθεί εν ευθέτω χρόνω στην πύλη EUR-Lex. Σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ για την τραπεζική εποπτεία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας

Η αναπαραγωγή επιτρέπεται εφόσον γίνεται αναφορά στην πηγή.

Εκπρόσωποι Τύπου