content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Menu

Digitalni euro

ECB kot varuhinja eura zagotavlja valuto v dveh oblikah: izdaja bankovce ter opravlja prenose elektronskih depozitov bankam in drugim finančnim institucijam.

Digitalizacija je dosegla vsak kotiček našega življenja in spremenila način plačevanja. V tej novi dobi bi digitalni euro omogočal državljanom v euroobmočju, da imajo brezplačen dostop do preprostega, splošno sprejetega, varnega in zaupanja vrednega plačilnega sredstva. Digitalni euro bi bil elektronska oblika centralnobančnega denarja, ki je na voljo vsem državljanom in podjetjem – enako kot bankovci, a v digitalni obliki. Naš namen ni, da bi digitalni euro zamenjal gotovino, ampak da bi jo dopolnjeval. Tako bi imeli ljudje več izbire pri plačevanju in bi se lažje odločali o načinu plačila, s čimer bi se povečala finančna vključenost.

Eurosistem bo državljanom še naprej omogočal, da imajo dostop do eurskih bankovcev in kovancev povsod v euroobmočju.

»Euro pripada Evropejcem in mi smo njegovi varuhi. Pripravljeni moramo biti, da izdamo digitalni euro, če bo to postalo potrebno.«

Christine Lagarde, predsednica ECB

Zakaj digitalni euro?

Z digitalnim eurom bi vsakodnevna plačila postala hitrejša, enostavnejša in varnejša. Digitalni euro bi podpiral digitalizacijo evropskega gospodarstva in aktivno spodbujal inovacije na področju plačil malih vrednosti.

ECB in nacionalne centralne banke v euroobmočju proučujejo prednosti in tveganja, tako da bo lahko denar še naprej dobro služil Evropejcem.

Poročilo o digitalnem euru

Kakšne so druge prednosti digitalnega eura?

Digitalni euro bi ohranil prednosti, ki jih euro prinaša vsem nam. Ljudem bi pomagal v primerih, ko ne želijo uporabljati gotovine.

Pomagal bi ublažiti posledice ekstremnih dogodkov, kot so naravne nesreče ali pandemije, ko tradicionalne plačilne storitve ne bi bile na voljo. Lahko bi bil ključen tudi v primeru, da bi ljudje začeli uporabljati tuje digitalno plačilno sredstvo, kar bi lahko ogrozilo finančno stabilnost in denarno suverenost v euroobmočju.

Kdaj bo na voljo?

V pripravljalni fazi razvijamo koncept, začenjamo s praktičnim preizkušanjem različnih modelov ter razpravljamo z zainteresiranimi stranmi in mednarodnimi partnerji. Do sredine leta 2021 se bomo odločili, ali bomo projekt digitalnega eura uresničili. Temu bo sledila faza proučevanja potreb uporabnikov in iskanja ponudnikov storitev.

Razvoj varne, dostopne in učinkovite digitalne valute terja svoj čas. Zagotovili bomo, da bodo šli plačilni sistemi v korak s potrebami ljudi, ki jih uporabljajo.

»Našo valuto moramo pripraviti na prihodnost. Ne smemo čakati križem rok.«

Fabio Panetta, član Izvršilnega odbora ECB

Analizirali smo prednosti in izzive digitalnega eura

Kakšen naj bi bil?

Zdaj je še prezgodaj, da bi opredelili neko določeno obliko digitalnega eura. Strokovnjaki iz ECB in nacionalnih centralnih bank v euroobmočju so določili več temeljnih pogojev, ki bi jih moral izpolnjevati digitalni euro, med katerimi so enostavna dostopnost, zanesljivost, varnost, ekonomičnost, zasebnost in skladnost z zakonodajo. Na podlagi teh značilnosti bomo opredelili, kakšen naj bi bil.

Tudi če digitalni euro doslej ni bil potreben, moramo biti pripravljeni, če oziroma ko bi razvoj dogodkov terjal njegovo uvedbo.

Bo digitalni euro upravljala ECB?

ECB je v imenu evropskih državljanov varuhinja eura, naj bo ta v obliki bankovcev ali v digitalni obliki. Želimo ohraniti vrednost našega denarja in zagotoviti, da digitalni euro – ne glede na njegovo obliko – v končni fazi varuje in regulira centralna banka.

Ne glede na njegov model in delovanje bi bil digitalni euro elektronska oblika centralnobančnega denarja, s katerim bi vsi državljani in podjetja – enako kot z bankovci, a v digitalni obliki – lahko hitro, preprosto in varno opravljali vsakodnevna plačila.

Zakaj digitalni euro ne bi bil ena od vrst kriptoimetij?

Kriptoimetja se bistveno razlikujejo od centralnobančnega denarja: njihove cene so volatilne, ker sama po sebi nimajo vrednosti in ni zanesljive institucije, ki bi jih krila.

Ljudje, ki bi uporabljali digitalni euro, bi mu zaupali enako kot gotovini, saj centralna banka obojemu zagotavlja kritje, to pa je nekaj, česar kriptoimetja, na primer stabilni kriptokovanci, nimajo.

Pojasnjujemo: Kaj je bitcoin?

Povejte nam svoje mnenje.

Tako kot euro, ki ga že uporabljamo vsak dan, bi moral tudi digitalni euro izpolnjevati potrebe širokega kroga uporabnikov. Pri ocenjevanju bi zato morali upoštevati vse morebitne posledice tako za denarno politiko kot tudi za finančno stabilnost.

Začeli smo javno posvetovanje: povejte svoje mnenje do 12. januarja 2021!

Imate kakšno vprašanje? Pišite nam po e-pošti.

Vseevropska plačila pred novimi obzorji

Načini plačevanja se temeljito spreminjajo in centralne banke imajo pri tem ključno vlogo. Evropska plačila mora podpirati konkurenčen in inovativen trg, ki izpolnjuje potrebe potrošnikov, hkrati pa ohranja evropsko suverenost. Zaradi tega smo oblikovali celovito strategijo plačil v digitalni dobi.

Glavni poudarki s konference ECB

Digitalni euro za digitalno dobo

Digitalni euro bi bil digitalni simbol napredka in integracije v Evropi, je ob predstavitvi poročila o digitalnem euru dejal član Izvršilnega odbora ECB Fabio Panetta. ECB je od uvedbe eura odgovorna za ohranjanje zaupanja državljanov v našo valuto. Digitalni euro bi bil tako kot gotovina dostopen vsem ter bi omogočal večjo izbiro in lažji dostop do različnih načinov opravljanja plačil.

Zaslišanje v Evropskem parlamentu

Govori, intervjuji in publikacije