content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Menu

Digitalni euro

ESB skrbi o euru i proizvodi ga u dva oblika: izdaje novčanice i prenosi elektroničke depozite u banke i druge financijske institucije.

Digitalizacija je sveprisutna u našim životima i promijenila je naša plaćanja. U ovom bi novom dobu digitalni euro građanima europodručja omogućio da zadrže besplatan pristup jednostavnom, općeprihvaćenom, sigurnom i pouzdanom sredstvu plaćanja.
Digitalni euro bio bi elektronički novac središnje banke koji bi, kao i novčanice, bio dostupan svim građanima i poduzećima. Zamišljen je kao dopuna gotovini, a ne njezina zamjena. Zajedno bi pružali veći izbor načina plaćanja i olakšali plaćanja, čime bi se unaprijedila financijska uključenost.

Eurosustav će i dalje svim građanima omogućavati pristup euronovčanicama i eurokovanicama u cijelom europodručju.

»Euro pripada Europljanima i naša je zadaća skrbiti o njemu. Trebamo biti spremni izdati digitalni euro ako se pojavi potreba za njim.«

predsjednica ESB-a Christine Lagarde

Zašto nam treba digitalni euro?

Digitalni euro omogućio bi vam brža, jednostavnija i sigurnija svakodnevna plaćanja. Njegovim uvođenjem moglo bi se pridonijeti digitalizaciji europskog gospodarstva i potaći inovacije u plaćanjima malih vrijednosti.

ESB i nacionalne središnje banke europodručja ispituju prednosti i rizike kako bi novac i dalje uspješno zadovoljavao potrebe Europljana.

Izvješće o digitalnom euru

Koje su druge prednosti digitalnog eura?

Uvođenjem digitalnog eura održale bi se prednosti eura za sve nas. Osim toga, olakšale bi se situacije u kojima se ljudi radije ne služe gotovinom.

Smanjile bi se posljedice ekstremnih događaja koji mogu prouzročiti prekid uvriježenih platnih usluga, primjerice prirodnih katastrofa i pandemija. Moglo bi se pokazati ključnim i u situaciji u kojoj bi se građani okrenuli stranim digitalnim sredstvima plaćanja, što bi moglo narušiti financijsku stabilnost i monetarni suverenitet u europodručju.

Kada će biti dostupan?

U pripremnoj fazi razvijamo koncept, počinjemo eksperimentiranje s mogućim oblicima te razgovaramo s dionicima i međunarodnim partnerima. Sredinom 2021. odlučit ćemo hoćemo li započeti projekt digitalnog eura. Ako se odlučimo na to, uslijedit će faza istraživanja korisničkih potreba i pružatelja usluga.

Pouzdan, dostupan i učinkovit digitalni novac ne može se stvoriti preko noći. Pobrinut ćemo se za to da platni sustavi nastave zadovoljavati potrebe svojih korisnika.

»Moramo svoju valutu pripremiti za budućnost. Čekanje nije opcija.«

član Izvršnog odbora ESB-a Fabio Panetta

Analizirali smo moguće prednosti i poteškoće povezane s digitalnim eurom.

Kako bi mogao izgledati?

Još ne možemo govoriti o određenom obliku digitalnog eura. Stručnjaci ESB-a i nacionalnih središnjih banaka europodručja utvrdili su glavne kriterije koje digitalni euro treba zadovoljiti: velika dostupnost, pouzdanost, sigurnost, učinkovitost, privatnost i usklađenost sa zakonom. Ti će nam kriteriji pomoći u njegovu oblikovanju.

Premda nam digitalni euro dosad nije bio potreban, moramo biti spremni za situacije u kojima bi to mogao postati.

Hoće li digitalnim eurom upravljati ESB?

ESB u ime građana Europe skrbi o euru, bez obzira na to je li riječ o novčanicama ili o digitalnom euru. Želimo očuvati vrijednost našeg novca i želimo da o digitalnom euru, bez obzira na njegov oblik, skrbi i da ga regulira središnja banka.

Bez obzira na njegov konačan oblik i način funkcioniranja digitalni euro bio bi elektronički novac središnje banke. Kao i novčanice, bio bi dostupan svim građanima i poduzećima te im omogućio brzo, jednostavno i sigurno svakodnevno plaćanje.

Zašto digitalni euro ne bi bio kriptoimovina?

Kriptoimovina se suštinski razlikuje od novca središnje banke. Cijene kriptoimovine volatilne su jer kriptoimovina nema intrinzičnu vrijednost i nema pouzdane institucije koja bi za nju jamčila.

Digitalni euro bio bi jednako pouzdan kao gotovina jer bi za oboje jamčila središnja banka, što se ne može reći za kriptoimovinu, primjerice za stabilne kriptokovanice (engl. stablecoins).

Objašnjenje: Što je bitcoin?

Zanima nas vaše mišljenje

Oblik digitalnog eura trebao bi zadovoljiti potrebe različitih korisnika kao što ih zadovoljava euro koji već svakodnevno upotrebljavamo. U procjenama stoga treba uzeti u obzir sve posljedice njegova uvođenja, primjerice na monetarnu politiku i financijsku stabilnost.

Otvorili smo javno savjetovanje – recite nam što mislite do 12. siječnja 2021.!

Imate li pitanja? Obratite nam se e-porukom.

Ususret promjenama paneuropskih plaćanja

Na području plaćanja događaju se temeljite promjene, u kojima središnje banke imaju ključnu ulogu. Plaćanja u Europi moraju se provoditi na konkurentnom i inovativnom tržištu koje je sposobno zadovoljiti potražnju, ali i očuvati europsku suverenost. Stoga smo osmislili sveobuhvatnu strategiju za plaćanja koja je primjerena digitalnom dobu.

Najvažnije s ESB‑ove konferencije

Digitalni euro za digitalno doba

Digitalni euro bio bi digitalni simbol napretka i integracije u Europi, rekao je član Izvršnog odbora Fabio Panetta prilikom predstavljanja izvješća o digitalnom euru. ESB je od uvođenja eura odgovoran za očuvanje povjerenja građana u našu valutu. Osim gotovine, svima bi bio dostupan i digitalni euro. Njegovim bi se uvođenjem olakšala plaćanja i proširio izbor načina plaćanja.

Saslušanje u Europskom parlamentu

Govori, razgovori i publikacije