Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce reprezintă publicările de informații cu privire la schimbările climatice?

21 aprilie 2023 (ultima actualizare: 25 iunie 2024)

Publicările de informații privind schimbările climatice reprezintă documente pe care organizații precum companiile, băncile și instituțiile similare BCE le prezintă în legătură cu amprenta de carbon a activităților lor și cu expunerile lor la riscurile climatice. Acestea ne indică în ce măsură activitățile unei organizații afectează și sunt, la rândul lor, afectate de schimbările climatice.

De exemplu, publicările de informații privind schimbările climatice pot releva volumul de CO2 produs de fabricile unei companii, efectele fenomenelor meteorologice extreme, precum inundațiile sau seceta, asupra activității companiei sau cât de ecologice sunt investițiile acesteia. De asemenea, acestea pot include și măsurile pe care organizația intenționează să le adopte în această privință.

Publicarea de informații privind schimbările climatice poate lua numeroase forme. Informațiile pot fi publicate sub forma unui raport, a unei pagini web sau a unui alt mijloc de comunicare publică.

De ce sunt utile publicările de informații cu privire la schimbările climatice?

Datorită informațiilor pe care le oferă, publicările de informații cu privire la schimbările climatice ne ajută să luăm decizii în mai bună cunoștință de cauză. La fel cum etichetele nutriționale de pe alimente îi ajută pe oameni să facă alegeri mai sănătoase, publicările de informații cu privire la schimbările climatice ne atrag atenția asupra unor opțiuni mai ecologice atunci când cumpărăm sau investim. Dacă luăm cu toții decizii pe baza acestora, vor ajunge mai mulți bani la activitățile și tehnologiile care ajută economia noastră să devină mai ecologică.

Publicarea de informații cu privire la schimbările climatice oferă, de asemenea, o imagine mai clară a riscurilor asociate desfășurării de activități comerciale cu anumite companii sau bănci. De exemplu, o firmă cu un nivel ridicat al emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea intra în dificultate dacă noile politici climatice o obligă să își schimbe practicile comerciale.

Compania ar putea pierde oportunități de afaceri sau chiar ar trebui să își închidă activitatea, mai ales dacă nu dispune de o strategie solidă pentru a-și reduce emisiile de carbon sau pentru a face față impactului schimbărilor climatice. Orice persoană fizică sau juridică, care deține acțiuni la compania respectivă sau care i-a acordat împrumuturi, ar putea pierde mulți bani. Unii investitori și unele bănci pot suporta astfel de pierderi, însă nu toate. Prin urmare, riscurile legate de schimbările climatice pot conduce la probleme și instabilitate în întreaga economie. 

De ce sunt importante publicările de informații cu privire la schimbările climatice pentru BCE?

În calitatea noastră de bancă centrală, avem misiunea de a monitoriza riscurile. Trebuie să înțelegem de unde provin riscurile legate de schimbările climatice, impactul lor potențial și ce se va face pentru a le aborda. Datele obținute din publicările de informații cu privire la schimbările climatice pot spori precizia și fiabilitatea analizelor noastre. Pe această bază, putem lua deciziile corecte pentru a contribui la menținerea stabilității monedei noastre și a sistemului financiar.

În calitate de autoritate de supraveghere bancară, solicităm băncilor să fie în continuare conștiente de riscurile legate de schimbările climatice și insistăm ca acestea să dea dovadă de transparență în ceea ce privește expunerea lor la aceste riscuri, în special în sectoarele cu emisii ridicate de dioxid de carbon (cum ar fi industria construcțiilor sau cea textilă) și în zonele predispuse la dezastre climatice.

De exemplu, băncile ar trebui să colecteze și să publice informații cu privire la emisiile companiilor cărora le acordă împrumuturi. De asemenea, acestea ar trebui să își prezinte în mod deschis măsurile pe care le întreprind pentru a-și ecologiza activitatea și, implicit, pentru a facilita tranziția către o economie mai durabilă.

Toate aceste noi informații vor evidenția costurile ascunse ale riscurilor legate de schimbările climatice.

Propriile noastre publicări de informații privind schimbările climatice

BCE și băncile centrale din zona euro (denumite colectiv „Eurosistemul”) publică, de asemenea, informații privind amprenta lor de carbon și modalitățile prin care intenționează să o reducă. La BCE, prezentăm în Declarația anuală de mediu modul în care încercăm să ne ecologizăm activitatea. De exemplu, utilizăm mai puțină energie electrică și reducem emisiile provenite din deplasările profesionale.

În anul 2023, am publicat două rapoarte conținând informații privind schimbările climatice referitoare la deținerile de active din portofoliile de politică monetară ale Eurosistemului și din cele ale BCE care nu au legătură cu politica monetară. Aceste rapoarte vor fi actualizate o dată pe an. În plus, băncile centrale naționale din zona euro publică informații despre amprenta de carbon a portofoliilor lor care nu au legătură cu politica monetară.

Comparabilitatea publicărilor de informații cu privire la schimbările climatice

Modul în care măsurăm și publicăm riscurile legate de schimbările climatice ar trebui să respecte un set comun de norme.

Pentru o imagine clară, trebuie să putem compara publicările de informații cu privire la schimbările climatice la nivelul diferitelor tipuri de organizații și, în mod ideal, chiar la nivelul țărilor. Și trebuie să putem avea încredere în relevanța și fiabilitatea informațiilor. Numai atunci informațiile devin utile, permițându-ne să luăm decizii care să contribuie la o mai bună gestionare a riscurilor legate de schimbările climatice și la ecologizarea economiei noastre.

Prin urmare, publicările de informații cu privire la schimbările climatice ar trebui să reprezinte o obligație prevăzută prin lege pentru toate băncile și companiile. Unele dintre aceste standarde comune există deja și vor fi în curând obligatorii, de exemplu Directiva UE privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea.

La nivel internațional, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Durabilitate elaborează standarde care s-ar aplica în afara Europei și care ar facilita compararea publicărilor de informații între țări.