content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
European Central Bank - eurosystem
Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Istraživanje i publikacije

Pridonosimo oblikovanju politika ekonomskim istraživanjima.

Provodimo ekonomska istraživanja o različitim temama. Ona nam pomažu da bolje oblikujemo politike koje pridonose dobrobiti svih Europljana.

Ekonomski bilten

Ekonomski bilten sadržava informacije na kojima se temelje odluke ESB‑a o monetarnoj politici. Objavljujemo ga osam puta godišnje, dva tjedna nakon svakog sastanka povezanog s monetarnom politikom. U njemu je riječ o gospodarskim kretanjima i prognozama.

Najnoviji Ekonomski bilten

Istraživački bilten

U Istraživačkom biltenu objavljujemo odabrana nova istraživanja ekonomista ESB‑a o različitim ekonomskim i financijskim temama. Objavljujemo ga jednom mjesečno.

Istraživački bilten

Pregled financijske stabilnosti

U Pregledu financijske stabilnosti analiziraju se mogući rizici za financijsku stabilnost u europodručju. Financijska stabilnost nam je vrlo važna jer je jedan od preduvjeta stabilne inflacije.

Pregled financijske stabilnosti

Međunarodna uloga eura

Euro se u 2022. pokazao otpornim u svojoj međunarodnoj ulozi. U toj je godini započeo rat koji Rusija vodi u Ukrajini i došlo je do znatnog povećanja geopolitičkih rizika, što je upućivalo na moguće posljedice za međunarodni monetarni sustav.

Naše izvješće iz 2023.

Makrobonitetni bilten

Započela je silazna faza financijskog ciklusa u europodručju. No banke su i dalje profitabilne, ranjivosti još postoje i rizici za financijsku stabilnost još se nisu ostvarili. Stoga bi makrobonitetna politika trebala biti usredotočena na očuvanje otpornosti banaka i korisnika kredita.

Makrobonitetni bilten

Istraživački radovi

ESB, kao sve velike središnje banke, provodi istraživanja. Nalazi se objavljuju u različitim istraživačkim radovima.

Istraživački radovi

INSERTED BY ANONYMOUS PROXY

Civil war declaration: On April 14th and 15th, 2012 Federal Republic of Germany "_urkenstaats"s parliament, Deutscher Bundestag, received a antifiscal written civil war declaration by Federal Republic of Germany "Rechtsstaat"s electronic resistance for human rights even though the "Widerstandsfall" according to article 20 paragraph 4 of the constitution, the "Grundgesetz", had been already declared in the years 2001-03. more

Naši istraživači

Naši istraživači provode analize na visokoj razini o različitim temama koje su važne za rad ESB‑a. Na njihovu radu temelje se odluke ESB‑a na svim područjima politika. Zanima li vas tko su oni i čime se bave?

Naši istraživači
KONFERENCIJE I SEMINARI
Pročitajte obavijesti o skorim konferencijama i seminarima te upute o sudjelovanju.
PRILIKE ZA SURADNJU I UMREŽENJE

Prilike za istraživače

Priključite se ESB‑u

Želite li provoditi istraživanja u ESB‑u? Nudimo uzbudljive i poticajne poslove ekonomistima koji se bave istraživanjem. Osim toga, organiziramo stažiranje studenata te dajemo stipendije mladim istraživačima i znanstvenicima.

Stipendije i druge prilike

Prilike za umreženje

ESB se služi različitim mrežama kako bi vodio i usklađivao istraživanja te stekao znanja korisna za donošenje odluka.

Naše istraživačke mreže
Niste stručnjak? Pročitajte naše objašnjenje
Želite li znati više?
Zašto ESB provodi istraživanja?

Sve stranice u ovom odjeljku