content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

De euro

De euro verenigt ons

De euro is de gemeenschappelijke munt van meer dan 340 miljoen mensen, die de eurobankbiljetten en -munten dagelijks gebruiken. De euro herinnert ons elke dag aan het gemak en de mogelijkheden die de EU ons allen biedt. Het is bovendien een krachtig symbool van de Europese eenheid.

De euro is van de burgers van het eurogebied. Bij de ECB hebben we de taak de waarde ervan te bewaren. Samen met de nationale centrale banken van het eurogebied werken we aan stabiele prijzen, zodat uw geld zijn koopkracht behoudt.

Invoering van de euro

Op 1 januari 1999 hebben 11 EU-landen hun wisselkoersen vastgezet, een gezamenlijk monetair beleid ingevoerd en de euro in het leven geroepen. Eerst elektronisch, in 2002 kwamen ook de eurobiljetten en -munten. Tegenwoordig is de euro de munt van 19 landen.

Gebruik van de euro

Samen sterker

Met de euro kunt u gemakkelijker in het buitenland handel drijven, reizen, studeren, wonen en werken. Bij de ECB werken we aan een toekomst waarin de euro onze welvaart nog verder vergroot.

President Lagarde: waar de euro voor staat

Veilige en duurzame bankbiljetten

We investeren in onderzoek naar nieuwe technologieën om bankbiljetten veiliger en slijtvaster te maken. Tussen 2013 en 2019 hebben we een tweede serie bankbiljetten in omloop gebracht, de Europa-serie, die innovatieve echtheidskenmerken bevat.

De eurobankbiljetten in 3D

De euromunten

De landen van het eurogebied geven zelf de euromunten uit. Wel bepaalt de ECB hoeveel euromunten een land jaarlijks in omloop mag brengen. Elk land mag per jaar ook maximaal twee herdenkingsmunten van € 2 uitgeven.

Meer over de euromunten

Nationale biljetten en munten inwisselen

Veel oude nationale valuta's, zoals de Estlandse kroon en het Ierse pond, kunnen tegen euro's worden ingewisseld bij de nationale centrale banken. Maar niet allemaal: kijk voor meer informatie op onze pagina.

Welke valuta's zijn nog inwisselbaar?

De Europa-serie is nu volledig

De nieuwe bankbiljetten van € 100 en € 200 kwamen in omloop in mei 2019 en zijn de laatste van de Europa-serie. De nieuwe biljetten zijn duurzamer en hebben nieuwe echtheidskenmerken.

PROFESSIONELE GELDVERWERKERS
Bent u een professionele geldverwerker bij een commerciële bank, een postkantoor of een andere organisatie die contanten sorteert en uitgeeft? De meest recente informatie over contant geld vindt u hier.
MEER OVER DE EURO

Meer over bankbiljetten

Gegevens over de bankbiljettenomloop

We houden de omloop van en de vraag naar eurobiljetten nauwkeurig bij, zodat er altijd voldoende biljetten voorradig zijn.

Omloop bankbiljetten en munten: de cijfers

De internationale rol van de euro

De euro is een van de belangrijkste munten ter wereld. We volgen het gebruik van de euro buiten het eurogebied en doen er verslag van.

Ons laatste verslag
GEEN EXPERT? BEKIJK ONZE EXPLAINER
MEER INFO
Hoe treedt een land toe tot het eurogebied?

Alle pagina's in dit deel