Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce reprezintă rezervele minime obligatorii?

11 august 2016 (ultima actualizare: 8 noiembrie 2023)

Băncile din zona euro au obligația de a deține un anumit volum de fonduri în conturile curente deschise la banca lor centrală națională (BCN) din Eurosistem. Aceste fonduri sunt denumite „rezerve minime obligatorii”. Rezervele minime obligatorii ale băncilor sunt stabilite, de regulă, pe o perioadă de șase până la șapte săptămâni, denumită „perioadă de aplicare”. Anterior debutului fiecărei perioade de aplicare, rezervele minime obligatorii ale băncilor sunt calculate ca 1% din anumite pasive evidențiate în bilanțurile acestora, în principal depozite ale clienților și titluri de natura datoriei cu scadențe de până la doi ani.

Băncile trebuie să se asigure că nivelul mediu al rezervelor deținute în contul lor curent îndeplinește cerințele privind rezervele minime obligatorii pe durata perioadei de aplicare. Prin urmare, nu este necesar ca băncile să dețină volumul exact de rezerve minime obligatorii de-a lungul întregii perioade de aplicare, ceea ce le permite să reacționeze la variații pe termen scurt pe piețele monetare prin adăugarea sau retragerea de fonduri din rezervele lor. Aceasta contribuie la stabilizarea ratelor dobânzilor pe piețele monetare. Rezervele minime obligatorii totale ale băncilor din zona euro sunt publicate zilnic în secțiunea dedicată analizei lichidității de pe website-ul nostru.

La sfârșitul perioadei de aplicare, BCN din zona euro plătesc dobânzi pentru rezervele minime obligatorii pe care băncile le dețin la acestea. Până în octombrie 2022, rata dobânzii plătite era egală cu rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare. Ulterior, aceasta a fost redusă la rata dobânzii la facilitatea de depozit, după care a fost stabilită la 0% în iulie 2023. Conform normelor actuale, toate fondurile din conturile curente ale băncilor care depășesc rezervele minime obligatorii sunt remunerate la 0%, atunci când rata dobânzii la facilitatea de depozit este peste 0%, și la rata dobânzii la facilitatea de depozit, în cazul în care aceasta se situează sub 0%.

Dacă băncile nu îndeplinesc cerințele privind rezervele minime obligatorii, BCE deține, în temeiul legislației UE, competența de a impune o sancțiune proporțională cu deficitul. Există numeroase motive pentru care băncile pot să nu își îndeplinească cerințele privind rezervele minime obligatorii, asociate adesea unor erori de ordin tehnic sau operațional, și nu unui deficit de fonduri totale deținute la BCN. Băncile pot deține fonduri și în alte conturi decât în contul curent, de exemplu în facilitatea de depozit. Astfel, o încălcare a cerințelor privind rezervele minime obligatorii nu înseamnă neapărat că o bancă nu deține fonduri suficiente.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Mai mult pe aceeași temă