content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Menu

O monedă euro digitală

BCE, în calitate de gardian al euro, pune la dispoziție monedă sub două forme: emitem bancnote și transferăm depozite în format electronic către bănci și alte instituții financiare.

Digitalizarea a pătruns în toate aspectele vieții noastre și a transformat modul în care plătim. În această nouă eră, o monedă euro digitală ar garanta menținerea accesului gratuit al cetățenilor din zona euro la un mijloc de plată simplu, unanim acceptat, sigur și de încredere.
O monedă euro digitală ar reprezenta o formă electronică de bani ai băncii centrale, accesibilă tuturor cetățenilor și firmelor, precum bancnotele, dar în format digital. Aceasta nu este menită să înlocuiască numerarul, ci mai degrabă să îl completeze. Împreună, acestea oferă cetățenilor mai multe opțiuni în ceea ce privește modalitățile de plată și le facilitează plățile, sporind incluziunea financiară.

Eurosistemul va continua să asigure accesul tuturor cetățenilor la bancnote și monede euro în întreaga zonă euro.

„Moneda euro aparține europenilor, iar noi suntem gardianul acesteia. Ar trebui să fim pregătiți să emitem o monedă euro digitală, dacă va fi necesar.”

Christine Lagarde, președinta BCE

De ce o monedă euro digitală?

O monedă euro digitală ar face ca plățile tale zilnice să fie mai rapide, mai ușoare și mai sigure. Aceasta ar putea sprijini digitalizarea economiei europene și ar încuraja în mod activ inovarea în domeniul plăților de mică valoare.

BCE și băncile centrale naționale din zona euro explorează avantajele și riscurile, astfel încât moneda să deservească în continuare europenii în mod corespunzător.

Raportul privind euro digital

Ce alte avantaje are o monedă euro digitală?

O monedă euro digitală ar menține avantajele pe care euro ni le oferă tuturor. Aceasta ar ajuta la soluționarea situațiilor în care cetățenii nu mai preferă numerarul.

Ar contribui la atenuarea impactului unor evenimente extreme, cum ar fi dezastrele naturale sau pandemiile, atunci când serviciile de plată tradiționale nu mai pot funcționa. Ar putea fi, de asemenea, esențială în cazul în care cetățenii ar începe să utilizeze mijloace digitale de plată străine, ceea ce ar putea submina stabilitatea financiară și suveranitatea monetară în zona euro.

Când va fi gata?

În faza de pregătire, lucrăm la elaborarea conceptului, începem experimentarea practică a opțiunilor posibile și purtăm discuții cu părțile interesate și partenerii internaționali. Către mijlocul anului 2021, vom decide dacă vom lansa un proiect privind euro digital. Această decizie va fi urmată de o fază de investigare a cerințelor utilizatorilor și a furnizorilor de servicii.

Ar fi nevoie de timp pentru a elabora o monedă digitală sigură, accesibilă și eficientă. Ne vom asigura că sistemele pe care le folosim pentru plăți țin pasul cu nevoile celor care le utilizează.

„Trebuie să ne asigurăm că moneda noastră este adecvată pentru viitor. Lipsa de acțiune nu este o opțiune.”

Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE

Am analizat avantajele și dificultățile posibile ale unei monede euro digitale

Cum ar putea arăta?

Este prea devreme pentru a identifica orice tip specific de euro digital. Experții din cadrul BCE și al băncilor centrale naționale din zona euro au stabilit o serie de cerințe de bază pentru o monedă euro digitală, cum ar fi accesibilitatea, soliditatea, siguranța, eficiența, protecția vieții private și respectarea legislației. Acestea ne vor ajuta să definim cum ar putea arăta.

Chiar dacă, până în prezent, nu a fost necesară o monedă euro digitală, ar trebui să fim pregătiți pentru eventualitatea în care evoluțiile o vor impune.

Va gestiona BCE o monedă euro digitală?

BCE este custodele euro, fie sub formă de bancnote, fie în format digital, în numele cetățenilor europeni. Dorim să ne asigurăm că valoarea banilor noștri este menținută și că orice formă de euro digital este, în ultimă instanță, protejată și reglementată de banca centrală.

Indiferent de modul de concepere și de funcționare, o monedă euro digitală ar reprezenta o formă electronică de bani ai băncii centrale, care ar fi accesibilă tuturor cetățenilor și firmelor, precum bancnotele, dar în format digital, pentru efectuarea plăților zilnice într-un mod rapid, ușor și sigur.

De ce o monedă euro digitală nu ar constitui un criptoactiv?

Criptoactivele sunt fundamental diferite de banii băncii centrale: prețurile acestora sunt volatile, deoarece nu au nicio valoare intrinsecă și nu există o instituție fiabilă care să le susțină.

Cetățenii care ar utiliza o monedă euro digitală ar beneficia de un nivel de încredere similar numerarului, deoarece ambele forme de monedă ar fi sprijinite de o bancă centrală, ceea ce criptoactivele, cum ar fi monedele digitale stabile (stablecoins), nu pot oferi.

Material explicativ: Ce reprezintă Bitcoin?

Împărtășește-ne opinia ta!

La fel ca în cazul monedei euro pe care o utilizăm deja zilnic, modul de concepere a euro digital ar trebui să răspundă nevoilor unei mari varietăți de utilizatori. Prin urmare, orice evaluare trebuie să țină seama de toate implicațiile sale, de exemplu pentru politica monetară și stabilitatea financiară.

Am lansat o consultare publică: exprimă-ți opinia până la 12 ianuarie 2021!

Ai întrebări? Trimite-ne un e-mail.

Un nou orizont pentru plățile paneuropene

Plățile fac obiectul unor transformări fundamentale, iar băncile centrale dețin un rol esențial în acest proces. Plățile de la nivel european trebuie să fie susținute de o piață concurențială și inovatoare, capabilă să răspundă cererii consumatorilor și să mențină, totodată, suveranitatea europeană. În acest context, am definit o strategie cuprinzătoare privind plățile, adaptată epocii digitale.

Urmărește cele mai importante momente ale conferinței BCE

O monedă euro digitală pentru epoca digitală

O monedă euro digitală ar putea reprezenta un simbol digital al progresului și al integrării în Europa, a afirmat Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv, cu ocazia prezentării raportului privind euro digital. De la introducerea euro, BCE a fost responsabilă de menținerea încrederii cetățenilor în moneda noastră. Alături de numerar, o monedă euro digitală ar fi accesibilă tuturor și ar oferi o gamă mai largă de opțiuni și un acces mai facil la modalități de plată.

Urmărește audierea de la Parlamentul European

Discursuri, interviuri și publicații