content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Menu

A digitális euro

Az EKB az euro gondviselőjeként kétféle alakban biztosít fizetőeszközt: egyrészt bankjegy-kibocsátással, másrészt pedig a bankoknak és egyéb pénzügyi intézményeknek utalt elektronikus betét formájában.

A digitális transzformáció életünk minden szegletét érinti, és átalakította fizetési szokásainkat. Ebben az új korszakban az euro digitális formájával lehetne garantálni, hogy az euroövezeti polgárok folyamatosan és ingyenesen hozzáférjenek egy egyszerű, egyetemesen elfogadott, biztonságos és megbízható fizetőeszközhöz. A digitális euro elektronikus központi banki pénz lenne, amely minden polgárnak és vállalkozásnak elérhető lenne, akárcsak a bankjegyek, de digitális alakban. Rendeltetése nem a készpénz helyettesítése, hanem annak kiegészítése. A kétféle alak együtt több választási lehetőséget nyújt az embereknek a fizetési módban, megkönnyítve a tranzakciókat, és továbbfejlesztve a befogadó pénzügyi környezetet.

Az eurorendszer változatlanul minden polgárnak biztosítja a bankjegyekhez és az érmékhez való hozzáférést euroövezet-szerte.

„Az euro az európaiaké, és mi vagyunk a gondviselői. Készen kell állnunk, hogy szükség esetén kibocsássunk digitális eurót.”

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke

Miért van szükség digitális euróra?

A digitális euro felgyorsítaná, megkönnyítené és biztonságosabbá tenné, ahogy nap mint nap fizetünk. Ezenkívül támogathatja az európai gazdaság digitális transzformációját, és aktívan ösztönözheti a lakossági fizetésforgalom megújulását.

Az EKB és az euroövezet nemzeti központi bankjai jelenleg az előnyöket és a kockázatokat vizsgálják azért, hogy a pénz továbbra is jól szolgálja az európaiakat.

Jelentés a digitális euróról

Milyen egyéb előnyökkel jár egy digitális euro?

A digitális euro megőrizné azokat az előnyöket, amelyeket az euro biztosít mindannyiunknak. Segíthet az olyan helyzeteket kezelni, amikor az emberek már nem a készpénzt részesítik előnyben.

Emellett a digitális euro enyhítheti szélsőséges események – például természeti katasztrófák vagy világjárványok – hatását, amikor a hagyományos pénzforgalmi szolgáltatások esetleg már nem működnek. Az is döntő fejlemény lehet, ha az emberek valamilyen külföldi digitális fizetőeszközhöz fordulnak, ami alááshatja az euroövezet pénzügyi stabilitását és monetáris szuverenitását.

Mikor készül el?

Az előkészítő szakaszban kidolgozzuk a koncepciót, megkezdjük a lehetséges kialakítással kapcsolatos gyakorlati kísérleteket, és megbeszéléseket folytatunk az érdekelt felekkel és a nemzetközi partnerekkel. 2021 közepe táján döntjük el, hogy elinduljon-e a digitáliseuro-projekt. Ezután jön a felhasználói követelményekkel és a szolgáltatókkal kapcsolatos vizsgálati szakasz.

A biztonságos, hozzáférhető és hatékony digitális valuta kifejlesztése időbe telik. Feladatunk biztosítani, hogy a fizetéshez használt rendszerek megfeleljenek a felhasználói igényeknek.

„Biztosítanunk kell, hogy fizetőeszközünk megfeleljen a jövő kihívásainak. A tétlenség nem opció.”

Fabio Panetta, az EKB Igazgatóságának tagja

Elemeztük egy digitális euro lehetséges előnyeit és nehézségeit

Mik lehetnek a jellemzői?

Korai lenne bármilyen konkrét digitális eurofajtát megnevezni. Az EKB és az euroövezet nemzeti központi banki szakértői a digitális euróval szemben számos alapvető követelményt támasztanak, többek között a könnyű hozzáférhetőséget, a teherbírást, a biztonságot, a hatékonyságot, a magánélet védelmét és a jogkövetést. E szempontok alapján könnyebben meg tudjuk határozni a fizetőeszköz jellemzőit.

Még ha eddig nem is volt szükségünk digitális euróra, készen kell állnunk, ha, illetve amikor úgy alakulnak a dolgok, hogy szükség lesz a bevezetésére.

Az EKB menedzseli majd a digitális eurót?

Az EKB az euro letéteményese annak mind bankjegy, mind digitális formájában az európai polgárok nevében. Biztosítani akarjuk a pénzünk értékének megőrzését, és hogy a digitális eurót minden megjelenési formájában végső soron a központi bank garantálja és szabályozza.

Függetlenül attól, hogy milyen a digitális euro kialakítása és működése, a központi banki pénz elektronikus megjelenéséről van szó, amely a bankjegyekhez hasonlóan, de digitális formában minden polgár és cég számára hozzáférhető lesz a mindennapos fizetési tranzakciók gyors, könnyű és biztonságos lebonyolításához.

Miért nem számítana a digitális euro kriptoeszköznek?

A kriptoeszközök alapvetően különböznek a központi banki pénztől: áraik ingadoznak, mivel nincs belső értékük, és nem áll mögöttük megbízható intézmény.

A digitális euróban a felhasználók ugyanúgy megbízhatnának, mint a készpénzben, mivel mindkettő a központi bankra támaszkodik, és ezt az olyan kriptoeszközök, mint a „stablecoin” nem tudják biztosítani.

Kisokos: Mi a bitcoin?

Ossza meg velünk a véleményét!

Az euróhoz hasonlóan, amellyel nap mint nap fizetünk, a digitális eurót is úgy kell megtervezni, hogy a felhasználók széles körének az igényeit kielégítse. Ezért minden vizsgálatban figyelembe kell vennünk például a monetáris politikai és a pénzügyi stabilitási vonatkozásokat.

Elindítottuk a nyilvános konzultációt – szóljon hozzá 2021. január 12-ig!

Kérdés esetén küldjön e-mailt.

A páneurópai fizetések új horizontja

A fizetések alapvető változáson mennek keresztül, és a központi bankok kulcsszerepet játszanak ebben. Az európai fizetésforgalmat olyan versenyképes és innovatív piacnak kell alátámasztania, amely az európai szuverenitás megőrzése mellett ki tudja elégíteni a fogyasztói keresletet. Ezzel összefüggésben a digitális korhoz illő átfogó fizetésforgalmi stratégiát határoztunk meg.

Tekintse meg az EKB-konferencia kiemelt pillanatait

Digitális korhoz illő digitális euro

Fabio Panetta igazgatósági tag a digitális euróról szóló jelentés bemutatásakor elmondta, hogy a digitális euro az európai haladás és integráció digitális szimbóluma lenne. Az euro bevezetése óta az EKB felelőssége megőrizni a polgároknak a valutába vetett bizalmát. A digitális euro a készpénzzel együtt mindenki számára elérhető lenne, és több választási lehetőséget és a fizetési módokhoz való könnyebb hozzáférést biztosítana.

Az európai parlamenti meghallgatás megtekintése

Beszédek, interjúk, kiadványok