content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Menu

En digital euro

I sin egenskab af euroens vogter stiller ECB valuta til rådighed på to måder. Vi udsteder pengesedler, og vi overfører elektroniske indskud til banker og andre finansielle institutioner.

Digitaliseringen har spredt sig til alle områder af vores liv og forandret den måde, vi betaler på. Vi er inde i en ny tidsalder, hvor en digital euro ville garantere, at borgerne i euroområdet fortsat ‑ og omkostningsfrit ‑ kan have adgang til et enkelt, risikofrit, pålideligt og universelt anerkendt betalingsmiddel.

En digital euro ville være en elektronisk form for centralbankpenge, som alle borgere og virksomheder ville have adgang til – ligesom pengesedler, men i digital form. Det er ikke meningen, at den skal erstatte kontanter, men at den derimod skal være et supplement til dem. Tilsammen giver de flere valgmuligheder ved betaling, og gør det lettere at foretage betalinger, hvilket øger finansiel inklusion.

Eurosystemet vil fortsat sikre, at alle borgere i euroområdet har adgang til eurosedler og -mønter.

"Euroen tilhører europæerne, og det er vores opgave at være dens vogter. Vi skal være parate til at udstede digitale euro, hvis der opstår behov for det."

Christine Lagarde, formand for ECB

Hvorfor lige en digital euro?

En digital euro ville gøre de daglige betalinger hurtigere, nemmere og mere sikre. Den kunne understøtte digitaliseringen af den europæiske økonomi og aktivt tilskynde til innovation på detailbetalingsområdet.

ECB og de nationale centralbanker i euroområdet er i færd med at undersøge fordele og risici, således at vores penge også fremover imødekommer europæernes behov fuldt ud.

Rapport om en digital euro

Hvilke andre fordele er der ved en digital euro?

En digital euro ville også give os de fordele, som euroen giver os i dag. Den ville gøre det lettere at håndtere situationer, hvor europæerne ikke længere foretrækker kontanter.

Den kunne bidrage til at afbøde effekten af ekstreme hændelser – fx naturkatastrofer eller pandemier – hvor det måske ikke længere er muligt at anvende traditionelle betalingstjenester. Den kunne også blive helt afgørende, hvis brugen af udenlandske digitale betalingsmidler bliver mere udbredt, hvilket eventuelt kunne undergrave den finansielle stabilitet og den pengepolitiske suverænitet i euroområdet.

Hvornår er den klar?

I forberedelsesfasen arbejder vi på konceptet, tester mulige udformninger og drøfter digitale euro med interessenter og internationale partnere. Midt i 2021 beslutter vi, om vi iværksætter et projekt om en digital euro. Herefter følger en undersøgelsesfase, hvor vi undersøger brugerkrav og udbydere af tjenesteydelser.

Det vil tage tid at udvikle en sikker, tilgængelig og effektiv digital valuta. Vi vil sikre, at de betalingssystemer, vi bruger, fortsat kan leve op til brugernes behov.

"Vi kan ikke læne os tilbage. Vi er nødt til at sikre, at vore valuta er tilpasset fremtidens behov."

Fabio Panetta, medlem af ECB's direktion

Vi har analyseret de mulige fordele og ulemper ved en digital euro

Hvordan ville den komme til at se ud?

Det er for tidligt at lægge sig fast på en specifik type af digitale euro. Eksperter fra ECB og de nationale centralbanker i euroområdet har fastsat en række grundlæggende krav til en digital euro. Den skal fx være let tilgængelig, robust, sikker, effektiv, overholde bestemmelserne for databeskyttelse og bestemmelserne i loven. Disse krav vil hjælpe os til at definere, hvordan den eventuelt skal være.

Selvom en digital euro ikke har været nødvendig hidtil, bør vi være forberedt på en situation, hvor udviklingen gør den nødvendig.

Ville en digital euro blive forvaltet af ECB?

ECB er euroens forvalter – på vegne af hele Europas befolkning – uanset om det drejer sig om eurosedler eller euro i digital form. Vi vil gerne sikre, at vores penge bevarer deres værdi, og at enhver form for digital euro i sidste instans beskyttes og reguleres af centralbanken.

Uanset hvilken udformning og funktion en digital euro måtte få, vil den være en elektronisk form for centralbankpenge – ligesom pengesedler, men i digital form – som alle borgere og virksomheder har adgang til og kan bruge til at foretage daglige betalinger, hurtigt, nemt og sikkert.

Hvorfor ville en digital euro ikke være et kryptoaktiv?

Kryptoaktiver er grundlæggende forskellige fra centralbankpenge. Prisen på dem svinger meget, fordi de ikke har nogen indre værdi, og der er ikke nogen pålidelig institution, der står bag dem.

Folk, der anvender digitale euro, ville kunne have samme tillid til dem som til kontanter, fordi de begge understøttes af en centralbank. Det er ikke tilfældet med kryptoaktiver, som fx stablecoins.

Explainer: Hvad er bitcoin?

Fortæl os, hvad du mener!

Udformningen af en digital euro skal, ligesom det er tilfældet med de euro, vi bruger hver dag, leve op til de krav, som en bred vifte af brugere stiller. De vurderinger, som foretages af en eventuel digital euro, bør derfor altid tage højde for alle de implikationer, som den kan have, fx i forhold til pengepolitikken og finansiel stabilitet.

Vi har iværksat en offentlig høring: Giv din mening til kende senest 12. januar 2021.

Har du spørgsmål? Send os en e-mail.

En ny horisont for tværeuropæiske betalinger

Der er grundlæggende ændringer på vej på betalingsområdet, og centralbankerne spiller en vigtig rolle i denne proces. Grundlaget for europæiske betalinger skal være et konkurrencedygtigt og innovativt marked, som lever op til det, forbrugerne efterspørger, og bevarer EU's suverænitet. Det er baggrunden for, at vi har udviklet en omfattende betalingsstrategi for den digitale tidsalder.

Se højdepunkterne fra ECB's konference

En digital euro til den digitale tidsalder

En digital euro ville være et digitalt symbol på fremskridt og integration i Europa, udtalte direktionsmedlem Fabio Panetta, da han præsenterede rapporten om en digital euro. Det har siden euroens indførelse været ECB's opgave at bevare borgernes tillid til vores fælles valuta. En digital euro ville – ligesom eurosedler og euromønter – være tilgængelig for alle. Den ville øge udvalget af betalingsmidler og lette adgangen til at betale på flere måder.

Se høringen i Europa-Parlamentet

Taler, interview og publikationer